BUFFALO MOZZARELLA – mocarela iz bivoljega mleka iz Kampanje z zaščiteno označbo porekla
Poizkusite bivoljo mocarelo iz Fattorie Garofalo in okusite razliko v njeni strukturi in okusu. Že samo s pogledom na njeno porcelanasto, nežno površino, zaznamovano s sledovi velike žlice, ki jo je oblikovala, lahko občutite njeno edinstveno svežino.

 

Bivolja mocarela iz Kampanje je namizni mehki sir, izdelan skladno s predpisi, ki določajo način njene izdelave in izključno uporabo bivoljega mleka iz Kampanje. Iz tega razloga proizvajalec Fattorie Garofalo v svoji proizvodnji ne uporablja kravjega mleka. Samo mocarela, ki se ponaša z nazivom Mozzarella di bufala Campana – podeljuje ga konzorcij Consorzio di tutela del marchio – in je opremljena z znakom »zaščitena označba porekla«, je izvirna mocarela, kot ta, ki jo proizvaja Fattorie Garofalo.

 

Maslo iz bivoljega mleka, ki ga odlikujeta nežen vonj in okus, je najboljše samo, namazano na domačem polnovrednem kruhu in je idealno za pripravo sladic. Njegova svetla barva in intenziven okus zagotavljata najvišjo kakovost.

O MOZZARELLI

Mocarela sodi v vrsto sirov, izdelanih iz testa »pasta filata«, kar dobesedno pomeni »vlečen« sir. Sirno testo oz. grudo po posebnem postopku še vročo obdelajo, tako da jo raztegujejo in s tem dosežejo primerno teksturo in obliko vlaken.
Tipična barva bivolje mocarele je porcelanasto bela, kot biser. Njena površina je gladka in nežna, film debeline manjše od 1 mm mora biti jasno ločen od sredice. Ne sme pa se popolnoma ločiti od preostalega dela. Oblika je podobna krogli z manjšimi plastmi, ki se prekrivajo in izginjajo proti notranjosti. Na površini je jasno vidna sled, kjer se je posamezen kos ločil od prvotne paste.
Uporabljena tehnika izdelave vpliva na notranjo trdnost mocarele. Kompaktnost posameznih plasti se razlikuje od proizvajalca do proizvajalca. Samo pri najboljši mocareli, kot tej, ki prihaja iz Fattorie Garofalo, se pri rezanju pokažejo kapljice sirotke, ki imajo videz in vonj fermentiranega mleka. Zunanji film je jasno ločen.
Elastičnost in trdnost mocarele pokažeta njeno svežino. V prvih 12 urah po izdelavi je elastičnost mocarele komaj zaznavna in šele kasneje postane bolj enotna. Sami se lahko prepričate o njeni svežini, tako kot to delajo izurjeni preizkuševalci: košček mocarele v ustih z jezikom pritisnite ob nebo. Dalj ko se topi, večja je elastičnost in manjša svežina.
Aroma in vonj vsakega dela mocarela morata odražati svežino bivoljega mleka, ki je malenkost trpko in kremasto.
Kot vsak mladi sir ima tudi bivolja mocarela iz Kampanje svoj življenjski cikel, na katerega vplivajo številni dejavniki, med njimi tudi način shranjevanja, kar vpliva na njene lastnosti.
Samo prizadeven potrošnik pristnih in izvirnih živil, kot je tudi bivolja mocarela iz Kampanje proizvajalca Fattorie Garofalo, lahko postane pravi poznavalec mocarele in njenih značilnosti ter nians, da jih predstavi svojim najdražjim.

KONZORCIJ ZA PODELJEVANJE NAZIVA SIRU MOZZARELLA DI BUFALA CAMPANA

Fattorie Garofalo je član konzorcija za podeljevanje naziva siru Mozzarella di bufala Campana – Bivolja mocarela iz Kampanje že od leta 1993 z namenom širiti prepoznavnost bivolje mocarele iz Kampanje po vsem svetu, predstaviti njene značilnosti, karakteristike, prednosti in stalne izboljšave tradicionalnega načina izdelave. Zato je proizvajalec Fattorie Garofalo pod strogim nadzorom konzorcija, da se zagotovi stalna proizvodnja, ki odgovarja vsem predpisom izdelovanja bivolje mocarele z zaščiteno označbo porekla in se prepreči uporaba katerega koli drugega mleka, razen bivoljega.

Kje kupiti