Parmezan iz Parmareggia je proizveden na gričih italijanske pokrajine Emilije – Romanje. Kakovost in inovativnost z roko v roki s tradicijo so parmezan Parmareggio pripeljali do prodajno najuspešnejšega med parmezani v svetovnem merilu. Mojstrske roke, ki ga izdelujejo, in dolgo zorenje zagotavljajo, da sta v vsakem drobcu tega sira ujeta vonj in okus Emilije – Romanje in njenih najlepših mest, kot so Parma, Reggio Emilia, Modena in Bologna. Samo brezhibni hlebci, izbrani pod budnim očesom izvedencev Konzorcija Parmigiano-Reggiano, se lahko ponašajo z logotipom, ki zagotavlja avtentičnost in nadzor nad celotnim procesom.
Ko koluti sira iz mlekarn prispejo na police, kjer dozorijo, se zgodba o parmezanu šele dobro začne. Oblika se razvija, zunanjost se suši in tvori naravno skorjo, v notranjosti se prične tvoriti tipična zrnata in krhka tekstura.
12 mesecev je minimalni čas zorenja, da parmezan lahko pridobi naziv z zaščiteno označbo porekla.
–
18 mesecev star parmezan ima močnejši mlečni okus z zeliščno-cvetlično noto. Zaradi kombinacije sladkosti in kislosti je idealen za predjed kot prigrizek. Zraven se prileže kozarec suhega belega vina in sveže sadje, kot so hruške in zelena jabolka.
22 ali 24 mesecev star parmezan Reggiano ima vse optimalne lastnosti, v katerih uživamo: poudarjen okus ter topno, krhko, zrnato teksturo. Odlično gre z rdečim vinom in prinaša najboljše, nastrgan na tanke lističe v solatah, obdelanih z balzamičnim kisom. Lahko ga spremljajo vse vrste suhega sadja, kot so slive in fige.
»Parmigiano Reggiano 30 mesecev« je sir s krepkim, a uravnoteženim okusom, intenzivno aromo in krhko strukturo. Izdelujejo ga izključno iz najboljšega mleka krav, ki se pasejo visoko v hribih Emilije. Pod budnim očesom mojstrov zori 30 mesecev, kar dodatno pripomore k temu, da je to izjemen sir, ki s svojo aromo navduši tudi najzahtevnejše jedce. Odličnost sira »Parmigiano Reggiano 30 mesecev« potrjuje tudi označba EXTRA, ki zagotavlja, da je vsak kos sira prišel iz hlebcev parmezana izbrane kakovosti. Za zagotavljanje nesporne kakovosti EXTRA so se v podjetju Parmareggio prostovoljno odločili za dodatno preverjanje kakovosti na koncu zorenja s strani neodvisne ekipe izvedencev Konzorcija Parmigiano-Reggiano.
Parmareggio Bio je nežnega uravnoteženega okusa. Prihaja iz ekološkega kmetijstva v skladu z veljavnimi standardi in z garancijo konzorcija nad nadzorom ekoloških proizvodov.
Tu je le nekaj klasičnih kombinacij, s katerimi boste odkrili naravno bogastvo okusov tega izjemnega sira. 30 mesecev staran parmezan Parmareggio bo odličen, če:
Že v 12. stoletju je Boccaccio v svojem Decameronu omenil sir Parmigiano Reggiano, poznan daleč naokoli po svoji odličnosti.
800 let pozneje kralja med siri še vedno proizvajajo na povsem enak način, po enaki metodi in iz enakih naravnih sestavin: mleka in sirila. Naravno posneto večerno mleko dodajo jutranjemu mleku. Med procesom usirjenja spretne roke mlekarjev oblikujejo kolute. V večernih urah, ko so koluti še mehki, se vtisne zaščitni znak konzorcija (pikčasta serijska številka, leto in mesec proizvodnje). Po treh dneh kolute namočijo v slanico. Po 20 dneh v slanici so koluti pripravljeni na dolgo (12–30 mesecev) zorenje na neskončnih policah, pod budnim očesom mlekarskih mojstrov in članov konzorcija.
Parmezan Reggiano je brez dvoma kralj sirov, to potrjuje tudi njegova 800-letna tradicija. Kljub veliki priljubljenosti in prepoznavnosti pa jih ni veliko, ki vedo, da ima sir parmezan tudi izjemne prehranske in kulinarične vrednosti. Ta trdi sir opravi dolgotrajen proces zorenja, zato je bogat z beljakovinami, vitamini in minerali ter je brez laktoze.
Lahko prebavljiv – primeren tudi za tiste, ki imajo intoleranco na mlečno beljakovino.
Dober vir beljakovin – v primerjavi z ribami ali mesom dvakrat boljši vir beljakovin, a bistveno nižja raven holesterola.
Odličen dodatek jedem – poveča okusnost jedem, stimulira želodčne sokove in spodbuja prebavni proces.
Parmigiano Reggiano
Prehrana živali: paša in seno
Proizvodnja: izdelan enkrat dnevno iz večernega posnetega mleka prejšnjega dne, ki mu dodajo sveže jutranje mleko
Konzervansi: strogo prepovedani
Zorenje: najmanj 12 mesecev
Območje pridelave zaščitena označba porekla – Parma, Reggio Emilia, Modena, Bolonja, Mantova
Grana Padano
Prehrana živali: dovoljena tudi silaža
Proizvodnja:izdelan iz surovega mleka iz največ dveh molž istega dne, ki ga delno posnamejo
Konzervansi: dovoljeni zaradi hranjenja s silažo, ki predstavlja večjo nevarnost okužbe; uporaba lizosima za preprečitev fermentacije
Zorenje: najmanj 9 mesecev
Območje pridelave območje Piedmonta, Lombardije, Veneta, Emilije – Romanje in Trentina
Na tej strani se uporabljajo piškotki za prikaz in upravljanje z vsebino, analizo uporabe spletne strani, prikaz sedeža v google maps, deljenje vsebine na vaša socialna omrežja, prikaz video vsebin in uporabo servisa recaptcha. Ne uporabljajo se zunanji piškotki, ki bi beležili vaše brskanje za prikaz reklamne vsebine ali prilagajali prikaz vsebine!