fbpx
 
Ekstra deviško olivno olje in olive ILIADA (Kalamata ZOP)
Grško ekstra deviško olivno olje KALAMATA ZOP

z zaščiteno označbo porekla (ZOP), pridelano, predelano in polnjeno v znameniti pokrajini Kalamata na jugu grškega polotoka Peloponeza. Pridelano izključno iz grške sorte oliv Koroneiki, značilnih za to področje. Visoko cenjeno zaradi svojega svežega sadnega ter rahlo pikantnega okusa in naravno nizke vsebnosti kisline. Dobitnik številnih nagrad iz prestižnih mednarodnih ocenjevanj oljčnih olj.

Zdaj s prenovljeno podobo, tudi v novi pločevinki po 0,75 l in tako popolnoma zaščiteno pred škodljivimi vplivi UV-svetlobe.

Grško organsko ekstra deviško olivno olje KALAMATA ZOP

Narejeno iz visoko cenjenega čistega oljčnega soka  iz sorte Koroneiki. Ekosistemu prijazno ročno obiranje oliv. Ni mešano, kar zagotavlja 100 % sledljivost.

Olive Kalamata (Kalamata Elia ZOP)

so dobile ime po istoimenskem mestu. Za njih je značilna oblika mandeljna in močna temno vijolična barva. Obirajo jih šele, ko dosežejo polno zrelost, in to samo ročno, da ne poškodujejo njihove nežne teksture. Zato tem olivam tudi ne odstranijo koščice, le tako se ohrani njihov popoln okus in kakovost. Zorijo v slanici, prekriti s tanko plastjo oljčnega olja. So značilnega sladko sadnega okusa ter nepogrešljive v znameniti grški solati.

KALAMATA

Kalamata je edinstvena grška pokrajina na jugu Peloponeza, saj ustvarja nekaj najboljših sort ekstra deviškega oljčnega olja na svetu. To nastaja predvsem iz ene, manjše sorte oljk, znane pod botaničnim imenom Koroneiki, ki so prisotne predvsem na jugu Peloponeza in na nekaterih področjih Krete. Oljke se obirajo, ko so še zelene, da bi olju zagotovili naziv “zgodnja trgatev” ali “zeleno” oljčno olje. Tisto, kar dela oljke in oljčno olje iz sorte Koroneiki tako drugačno od drugih, je način kmetovanja, ki daje prednost kakovosti pred količino. Iz te sorte povprečno iz 100 kg pridelajo le okoli 6–7 l (drugače je povprečje 12–16 l) najboljšega oljčnega olja, ki je zlato zelene barve in je zelo cenjeno zaradi svojega sadno svežega okusa.

Kje kupiti olja Iliada
Kje kupiti olive Iliada