Parmigiano Reggiano ZOP, parmezan iz italijanske pokrajine Emilije – Romanje, je edini sir, ki se lahko ponaša s tem imenom, saj ima kot vsa vrhunska hrana in pijača tudi parmezan zaščiteno označbo porekla. Že več kot 800 let ga izdelujejo na istem področju, na nespremenjen tradicionalni način, z enakimi postopki in samo tremi sestavinami: mlekom, vodo in sirilom.
Parmezan iz Parmareggia je proizveden na gričih italijanske pokrajine Emilije – Romanje. Kakovost in inovativnost z roko v roki s tradicijo so parmezan Parmareggio pripeljali do prodajno najuspešnejšega med parmezani v svetovnem merilu. Mojstrske roke, ki ga izdelujejo, in dolgo zorenje zagotavljajo, da sta v vsakem drobcu tega sira ujeta vonj in okus Emilije – Romanje in njenih najlepših mest, kot so Parma, Reggio Emilia, Modena in Bologna. Samo brezhibni hlebci, izbrani pod budnim očesom izvedencev Konzorcija Parmigiano-Reggiano, se lahko ponašajo z logotipom, ki zagotavlja avtentičnost in nadzor nad celotnim procesom.
Ko koluti sira iz mlekarn prispejo na police, kjer dozorijo, se zgodba o parmezanu šele dobro začne. Oblika se razvija, zunanjost se suši in tvori naravno skorjo, v notranjosti se prične tvoriti tipična zrnata in krhka tekstura.
Parmezan Parmareggio je popolnoma brez aditivov in konzervansov, poleg tega pa je v primerjavi z ostalimi siri izjemno bogat s kalcijem, fosforjem in vitaminom A. Parmezan je popolnoma naraven, brez glutena in brez laktoze!