fbpx
 
Parmezan REGGIANO – vrhunski italijanski sir - Parmigiano Reggiano z zaščiteno označbo porekla (ZOP)

Parmigiano Reggiano ZOP, parmezan iz italijanske pokrajine Emilije – Romanje, je edini sir, ki se lahko ponaša s tem imenom, saj ima kot vsa vrhunska hrana in pijača tudi parmezan zaščiteno označbo porekla. Že več kot 800 let ga izdelujejo na istem področju, na nespremenjen tradicionalni način, z enakimi postopki in samo tremi sestavinami: mlekom, vodo in sirilom.

Parmezan iz Parmareggia je proizveden na gričih italijanske pokrajine Emilije – Romanje. Kakovost in inovativnost z roko v roki s tradicijo so parmezan Parmareggio pripeljali do prodajno najuspešnejšega med parmezani v svetovnem merilu. Mojstrske roke, ki ga izdelujejo, in dolgo zorenje zagotavljajo, da sta v vsakem drobcu tega sira ujeta vonj in okus Emilije – Romanje in njenih najlepših mest, kot so Parma, Reggio Emilia, Modena in Bologna. Samo brezhibni hlebci, izbrani pod budnim očesom izvedencev Konzorcija Parmigiano-Reggiano, se lahko ponašajo z logotipom, ki zagotavlja avtentičnost in nadzor nad celotnim procesom.

 

Ko koluti sira iz mlekarn prispejo na police, kjer dozorijo, se zgodba o parmezanu šele dobro začne. Oblika se razvija, zunanjost se suši in tvori naravno skorjo, v notranjosti se prične tvoriti tipična zrnata in krhka tekstura.

Parmezan Parmareggio je popolnoma brez aditivov in konzervansov, poleg tega pa je v primerjavi z ostalimi siri izjemno bogat s kalcijem, fosforjem in vitaminom A. Parmezan je popolnoma naraven, brez glutena in brez laktoze!

IZDELKI
Parmezan, staran 12/18 mesecev

12 mesecev je minimalni čas zorenja, da parmezan lahko pridobi naziv z zaščiteno označbo porekla.

Parmezan, staran 30 mesecev

»Parmigiano Reggiano 30 mesecev« je sir s krepkim, a uravnoteženim okusom, intenzivno aromo in krhko strukturo. Izdelujejo ga izključno iz najboljšega mleka krav, ki se pasejo visoko v hribih Emilije. Pod budnim očesom mojstrov zori 30 mesecev, kar dodatno pripomore k temu, da je to izjemen sir, ki s svojo aromo navduši tudi najzahtevnejše jedce. Odličnost sira »Parmigiano Reggiano 30 mesecev« potrjuje tudi označba EXTRA, ki zagotavlja, da je vsak kos sira prišel iz hlebcev parmezana izbrane kakovosti. Za zagotavljanje nesporne kakovosti EXTRA so se v podjetju Parmareggio prostovoljno odločili za dodatno preverjanje kakovosti na koncu zorenja s strani neodvisne ekipe izvedencev Konzorcija Parmigiano-Reggiano.

Parmezan BIO

Parmareggio Bio je nežnega uravnoteženega okusa. Prihaja iz ekološkega kmetijstva v skladu z veljavnimi standardi in z garancijo konzorcija nad nadzorom ekoloških proizvodov.

Parmareggio Topljeni sir

Topljeni sir iz Parmareggia je narejen iz pravega parmezana »Parmigiano Reggiano« ZOP. Mehak in kremast, nežnega okusa se odlično raztopi v juhah, namaže na kruh, ali kot prigrizek.

Najboljši načini za okušanje parmezana Parmareggio

Tu je le nekaj klasičnih kombinacij, s katerimi boste odkrili naravno bogastvo okusov tega izjemnega sira. 30 mesecev staran parmezan Parmareggio bo odličen, če:

  • nanj kapnete nekaj kapljic tradicionalnega balzamičnega kisa iz Modene,
  • ga obogatite s konico žlice češnjevega kompota ali sadne mostarde,
  • po njem povlečete tanko sled kostanjevega ali temnega hojevega (jelkovega) medu,
  • ga potresete z drobci posušenega sadja, na primer orehov, lešnikov, rozin ali posušenih fig
Kako je narejen parmezan?

Že v 12. stoletju je Boccaccio v svojem Decameronu omenil sir Parmigiano Reggiano, poznan daleč naokoli po svoji odličnosti.
800 let pozneje kralja med siri še vedno proizvajajo na povsem enak način, po enaki metodi in iz enakih naravnih sestavin: mleka in sirila. Naravno posneto večerno mleko dodajo jutranjemu mleku. Med procesom usirjenja spretne roke mlekarjev oblikujejo kolute. V večernih urah, ko so koluti še mehki, se vtisne zaščitni znak konzorcija (pikčasta serijska številka, leto in mesec proizvodnje). Po treh dneh kolute namočijo v slanico. Po 20 dneh v slanici so koluti pripravljeni na dolgo (12–30 mesecev) zorenje na neskončnih policah, pod budnim očesom mlekarskih mojstrov in članov konzorcija.

Parmezan na mizi?

Parmezan Reggiano je brez dvoma kralj sirov, to potrjuje tudi njegova 800-letna tradicija. Kljub veliki priljubljenosti in prepoznavnosti pa jih ni veliko, ki vedo, da ima sir parmezan tudi izjemne prehranske in kulinarične vrednosti. Ta trdi sir opravi dolgotrajen proces zorenja, zato je bogat z beljakovinami, vitamini in minerali ter je brez laktoze.

 

Lahko prebavljiv – primeren tudi za tiste, ki imajo intoleranco na mlečno beljakovino.
Dober vir beljakovin – v primerjavi z ribami ali mesom dvakrat boljši vir beljakovin, a bistveno nižja raven holesterola.
Odličen dodatek jedem – poveča okusnost jedem, stimulira želodčne sokove in spodbuja prebavni proces.

Parmezan in športniki
  • Poveča energijo – zaradi vsebnosti beljakovin, kalcija, fosforja in vitaminov ter lahke prebavljivosti je odličen prigrizek za športnike.
  • Lahko prebavljiv – med dolgim časom zorenja pride do razcepljenja beljakovin, kar olajša njihovo absorbcijo; 100 g parmezana se prebavi v 45 minutah, medtem ko za isto količino mesa telo porabi 4 ure.
  • Naravni vir beljakovin, še posebno esencialnih aminokislin in prostoverižnih aminokislin, ki jih telo zlahka vsrka.
  • Takojšen vir energije – vsebuje kratkoverižne nasičene maščobne kisline, bistvene kot učinkovit in hiter vir energije pri intenzivni aerobni vadbi.
  • Odličen dodatek športni prehrani – primeren za uživanje pred intenzivno fizično vadbo (takojšen vir nasičenih maščob) in po njej (nadomešča sol in aminokisline).
Razlika med pravim parmezanom »Parmigiano Reggiano« in trdim sirom »Grana Padano«

Parmigiano Reggiano
Prehrana živali: paša in seno
Proizvodnja: izdelan enkrat dnevno iz večernega posnetega mleka prejšnjega dne, ki mu dodajo sveže jutranje mleko
Konzervansi: strogo prepovedani
Zorenje: najmanj 12 mesecev
Območje pridelave zaščitena označba porekla – Parma, Reggio Emilia, Modena, Bolonja, Mantova

Grana Padano
Prehrana živali: dovoljena tudi silaža
Proizvodnja:izdelan iz surovega mleka iz največ dveh molž istega dne, ki ga delno posnamejo
Konzervansi: dovoljeni zaradi hranjenja s silažo, ki predstavlja večjo nevarnost okužbe; uporaba lizosima za preprečitev fermentacije
Zorenje: najmanj 9 mesecev
Območje pridelave območje Piedmonta, Lombardije, Veneta, Emilije – Romanje in Trentina

Kje kupiti