26 Aug Kuskus z jajčevci
Gre za vegetarijanski obrok, pripravljen s paradižniki, posušenimi na soncu, kuskusom, marelicami in olivami, ki ga postrežemo s prelivom iz TOTAL grškega jogurta in koriandra.
Sestavine:
2 majhna jajčevca (225 g), razpolovljena po dolžini
2 žlici svežega limoninega soka
50 g kuhanega kuskusa
4 nasekljani paradižniki, posušeni na soncu
40 g grških oliv KALAMATA brez koščic
40 g nasekljanih, polsuhih marelic
½ žličke drobno sesekljane sveže mete
1 žlica rahlo praženih pinjol
½ šopa diagonalno narezane solatne ali mlade čebule
sol in sveže mlet črni poper
Za preliv:
½ žličke naribanega svežega ingverja
1 olupljen in strt strok česna
170 g TOTAL grškega jogurta
1 limeta; iztisnemo sok in naribamo lupino
2 žlici sveže nasekljanega koriandra
Navodila za pripravo:
1. Pečico zagrejte na 200 °C (pri plinskih pečicah oznaka 6). Z nožem naredite diagonalne zareze »križemkraž« po mesu jajčevcev, a ne prerežite lupine. Narezane površine poškropite z limoninim sokom in položite na pekač. Pecite 20 minut oziroma dokler se meso ne zmehča.
2. Začinite jajčevce. Razrahljajte kuskus in zmešajte s paradižniki, sušenimi na soncu, olivami, marelicami, meto, pinjolami in mlado čebulo.
3. Z žlico previdno izdolbite meso iz jajčevcev. Nasekljajte meso na koščke in zmešajte s kuskusom.
4. Jajčevce napolnite s kuskusovim nadevom in dajte ponovno v pečico za 15-20 minut, če želite jed postreči toplo. V nasprotnem primeru dajte jajčevce v hladilnik, da se ohladijo.
5. Zmešajte vse sestavine za preliv in začinite po okusu. Postrezite z jajčevci.
Kuharjev namig: Ta jed je dokaj nizkokalorična, če pa želite še bolj zdrav obrok, lahko namesto TOTAL grškega jogurta uporabite TOTAL grški jogurt brez maščob. Jed je primerna tudi za vegetarijance.