23 Jan JABOLČNA-KARAMELNA PITA
SESTAVINE
Za nadev:
70 g masla, stopljenega
70 g trsnega sladkorja
1 žlica mletega cimeta
2 srednje veliki jabolki, oprani in narezani na tanke rezine
Za testo:
190 g moke
1 ½ žlice pecilnega praška
¼ žlice sode bikarbone
1 ½ žlice mletega cimeta
1 žlica ingverja v prahu
½ žlice muškatnega oreščka v prahu
¼ žlice soli
50 g masla pri sobni temperaturi
140 g sladkorja v prahu
2 veliki jajci, pri sobni temperaturi
145 g jogurta FAGE TOTAL pri sobni temperaturi
1 žlica vanilijevega ekstrakta
Lupina 1 limone
PRIPRAVA
Pečico segrejte na 180 °C.
V manjši skledi zmešamo maslo, rjavi sladkor in cimet.
Okrogel pekač (23 cm) namažite z maslom.
Jabolčne rezine razporedite na dno pekača v krog in jih prelijte z mešanico sladkorja in masla. Postavite v hladilnik.
TESTO
V srednje veliki skledi zmešajte moko, pecilni prašek, sodo bikarbono, cimet, ingver, muškatni orešček in sol.
Maslo in sladkor z električnim mešalnikom kremasto stepemo.
Dodajte jajca, enega za drugim, in dobro premešajte. Postopoma dodajte jogurt, vanilijev ekstrakt in limonino lupinico.
Nato tekočim sestavinam postopoma dodajamo suhe sestavine in na nizki hitrosti mešajte toliko časa, da se vse sestavine dobro povežejo.
Pekač z jabolki vzemite iz hladilnika in testo enakomerno razporedite po jabolkih.
Pecite 1 uro oziroma dokler zobotrebec, ki ga zapičite v sredino pite, ni čist.
Pito vzemite iz pečice in pustite 15 minut, da se ohladi.
Z nožem zrahljajte robove pite v pekaču. Na pekač položite narobe obrnjen pladenj ali velik krožnik. Vse skupaj zelo previdno obrnite in pri tem pazite, da ne pridete v stik z vročo tekočino iz pekača.