fbpx
 

Falafel z ekstra deviškim oljčnim oljem ILIADA Kalamata ZOP & ILIADA zelenimi olivami s česnom

 

SESTAVINE – FALAFEL
300 g vložene čičerike
1 srednje velika čebula
2 stroka česna
½ skodelice peteršilja
ščepec čilija
2 žlički kumine
½ žličke sode bikarbone
Sol in poper po okusu

PRIPRAVA
Čičeriko speremo in odcedimo ter jo skupaj z ostalimi sestavinami za falafel damo v mešalnik. Mešamo, dokler ne dobimo grobe paste.
Zmes oblikujemo v manjše polpete in pečemo na olju do zlato-rjave barve.

PITA
1,5 čajna žlička suhega kvasa
1 ščepec rjavega sladkorja (ali belega sladkorja)
1 do 1,25 skodelice vode (ali dodajte po potrebi)
360 gramov  pšenične moke (ali polnozrnate)
2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja Iliada Kalamata ZOP

Vse sestavine zmešamo  in gnetemo 6 – 10 minut.  Testo oblikujemo v kepo in ga pustimo pokritega vzhajati 1 uro. Iz vzhajanega testa oblikujemo 100 g kroglice in jih razvaljamo na 12-15 cm široke  kroge, ki jih pokrite pustimo vzhajati 10 minut. V pečico namestimo prazen pekač in jo segrejemo na 230 oC. Segret pekač narahlo posipamo z moko in nanj namestimo razvaljano testo, da zapolnemo pekač. Pečemo 7 – 10 minut. Čas peke se lahko spreminja glede na vrsto pečice. Pite so pečene, ko se zlato rjavo obarvajo. Predenemo jih na rešetko in pustimo, da se ohladijo.

DODATKI
450 g grškega jogurta Fage Total 5%, 2% ali 0%
Ekstra deviško oljčno olje Iliada Kalamata ZOP
Sol in poper po okusu
Limonin sok
4 pita kruhi
4 češnjevi paradižniki, narezani
2 kumari, narezani
2 čebuli, narezani
Izkoščičene zelene olive ILIADA Kalamata ZOP nadevane s česnom, narezane
Humus

Za omako zmešamo skupaj jogurt, malo olja, soli, popra in nekaj kapljic limone.
Pita kruh pogrejemo v toasterju ali na ponvi.
Dno pite namažemo s humusom in/ali jogurtovo omako, dodamo falafel ter narezane paradižnike, kumare, čebulo in olive.
Na koncu po vrhu z žlico obilno prelijemo jogurtovo omako.