20 Jan KROFI Z JABOLČNIKOM
SESTAVINE
350 ml jabolčnika
250 g bele moke
1 ½ žličke pecilnega praška
½ žličke soli
1 žlička cimeta
200 g sladkorja
60 g masla
1 veliko jajce
85 g grškega jogurta Fage Total 5%, 2% ali 0 %
1 žlička vanilijevega ekstrakta
Posip:
200 g sladkorja
2 žlički cimeta
70 g masla
PRIPRAVA
V ponvi na manjšem ognju segrevamo jabolčnik približno 25 – 30 min, da se zreducira na približno 115 ml in pustimo, da se ohladi – 10 min.
Pečico segrejemo na 190° C.
V posodi zmešamo skupaj moko, pecilni prašek, sol in cimet.
V drugi posodi zmešamo skupaj povret jabolčnik, sladkor, maslo, jajce, jogurt in vanilijev ekstrakt. Pazimo, da ne premešamo.
Mokre sestavine zmešamo s suhimi, da nastane gladka zmes.
Z mešanico napolnimo slaščičarsko vrečko in modelčke za krofe napolnimo do 2/3 s testom ali oblikujemo kroglice teže 60 – 70 g, ki jih pečemo na pekaču obloženemu s peki papirjem.
Krofe pečemo 10 – 12 min, dokler rahlo ne porjavijo.
Za posip v posodi zmešamo sladkor in cimet.
Krofe rahlo premažemo s stopljenim maslom in jih povaljamo v sladkorni mešanici.