fbpx
 

MARTINOVA “FILA” – NADEV IZ KOSTANJA IN SUHIH FIG

 

SESTAVINE
4-5 kg puran (ali druga perutnina)
6 rezin slanine
300 g belega kruha (žemlje), starega 3 dni
70 g kuhanega olupljenega kostanja
70 g suhih fig JENNY
1 čebula, drobno narezana
1 strok česna, drobno narezan
Pomarančna lupinica in sok 1 pomaranče
100 ml ekstra deviškega oljčnega olja ILIADA
100 g dijonske gorčice CLOVIS
100 g medu
½ žličke kumine
Žajbljev list, drobno narezan
Sol in poper

Fige in kostanj narežemo. Kruh narežemo na kocke.
Na olju popražimo čebulo in česen, dodamo kostanj in fige, malo pokuhamo ter dodamo žajbljev list, pomarančno lupinico, kumino ter solimo in popramo po okusu, pokuhamo in odstavimo z ognja.
Zmes zmešamo skupaj s kruhom in po občutku postopoma dodajamo mleko, da dobimo precej lepljivo zmes.
Nadev nadevamo v notranjost purana in čezenj položimo rezine slanine, predvsem čez odprtino, ga zvežemo skupaj in postavimo v pekač.
Skupaj zmešamo med, gorčico, pomarančni sok in olivno olje ter s tem premažemo celotnega purana.
Na koncu purana polijemo še z nekaj olja, v pekač nalijemo malo vode in ga postavimo v pečico segreto na 200° C. Purana pečemo po odmerjenem času (za vsak kilogram teže računamo eno uro peke), medtem pa ga stalno polivamo z lastnim sokom.
Ko je puran pečen, ga vzamemo iz pečice, z njega odstranimo rezine slanine, saj bodo preveč zapečene za uživanje in postrežemo.