fbpx
 

RAČJI RAGU po beneško Z REZANCI RANA

SESTAVINE za 4 osebe:

Pečeno račje meso – natrgano (ali 2 sveži bedri)
1 korenje
1 čebula
1 vejica zelene
pomarančna lupina 1/2 pomaranče
sok ½ pomaranče
1 žlička cimeta
150 g paradižnikovega pireja
1 žlica paradižnikove paste
150 ml belega vina
1/2 l jušne osnove
sol in poper
1 lovorjev list
2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
500 g svežih rezancev RANA
parmezan

PRIPRAVA:

Če boste ragu pripravljali iz svežega mesa, potrebujete 2 celi račji bedri, ki ju začinite s soljo, poprom in natrete s cimetom ter pečete na oljčnem olju, na srednji vročini, 7 – 8 minut na vsaki strani.

V ponvi na oljčnem olju na hitro prepražite na drobno narezan korenček, čebulo in zeleno, pomarančno lupino, lovorjev list in ½ žličke cimeta ter dušite 10 minut, da se zelenjava zmehča. Večkrat premešajte.
Dodajte natrgano račje meso iz ostankov pečene race (ali sveže pečeni celi bedri s kostjo), dodajte vino, ki ga zreducirate na polovico količine, dodajte pomarančni sok, paradižnikov pire, paradižnikovo pasto, jušno osnovo, premešajte, da se vse sestavine povežejo in na nizki vročini počasi dušite 10 – 15 minut (v primeru svežih beder* – 2 uri), da se omaka zgosti.
*v primeru svežih beder – po končanem kuhanju bedri odstranite, počakajte 10 minut, da se ohladita in s pomočjo vilic odstranite meso s kosti, tako, da ga natrgate na manjše kose oz. vlakna, ki jih vrnete v omako in ragu je pripravljen.
Sveže jajčne testenine – rezance RANA – skuhajte po navodilu na pakiranju, odcedite (nekaj vode prihranite) in dodajte raguju. Premešajte, po potrebi dodajte vodo kuhanih testenin, ki ste jo prihranili. Na koncu potresite z nastrganim pravim parmezanom Parmigiano Reggiano ZOP (priporočamo Parmareggio parmezan z zaščiteno označbo porekla).