02 Mar RIŽOTA MIMOZA S PARMEZANOM
SESTAVINE
350 g riža
1 šalotka
500 g špargljev
½ skodelice ekstra deviškega oljčnega olja ILIADA
1 liter zelenjavne juhe
40 g sira Parmigiano Reggiano Parmareggio
20 g masla
1 kozarec suhega belega vina
poper
sol
za dekoracijo:
2-3 trdo kuhana jajca
PRIPRAVA
Šparglje dobro očistimo in jih za 5-10 minut (odvisno od velikosti špargljev) potopimo v rahlo osoljeno vrelo vodo.
Šparglje odcedimo. Vrhnji del (popke) špargljev odrežemo, preostali zeleni in mehki del pa v mešalniku zmeljemo, da dobimo pasto.
Medtem v ponvi na ekstra deviškem oljčnem olju ILIADA popečemo šalotko.
Šalotki dodamo riž in ga pražimo na močnem ognju, nato pa ga zalijemo s kozarcem belega vina, ob stalnem mešanju počakamo, da dobro izpari.
Dodamo špargljevo kremo.
Rižu vsakič, ko se začne preveč sušiti, prilijemo zajemalko juhe.
Nekaj trenutkov pred koncem kuhanja rižoti dodamo maslo in riban Parmareggio Parmigiano Reggiano ter začinimo s poprom in soljo. .
Rižoto položite na servirno posodo in dopolnite predstavitev tako, da jo na vrhu okrasite s špargljevimi vršički, in na sredino potresete nariban rumenjak trdo kuhanih jajc.