fbpx
 

SOLATNI PRELIV

 

1. OSVEŽUJOČ SOLATNI PRELIV Z LIMONO

Sestavine:
1 žlica limoninega soka
3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja ILIADA Kalamata ZOP
Sol in poper po okusu

Za bolj prefinjen preliv oz. vinaigrette* po želji prelivu lahko dodate še:
1 žličko DIJON gorčice
1 žličko medu ali javorjevega sirupa
sesekljan česen

Vse sestavine dodajte  v skledo in temeljito mešajte, dokler niso popolnoma združene. Pokapajte po kateri koli solati za osvežujoč okus in popolno prilogo.

Nasveti:
Če uporabljate svežo limono, jo povaljajte po trdi podlagi, da izpusti več soka, preden jo prerežete.

2. ZAČINJEN SOLATNI PRELIV S ČILIJEM

Sestavine:
Lupina 1 limete
Sok 1 limete
3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja ILIADA Kalamata ZOP
1 rdeč čili, drobno sesekljan

Za bolj prefinjen preliv oz. vinaigrette* po želji prelivu lahko dodate še:
1 žličko DIJON gorčice
1 žličko medu ali javorjevega sirupa
sesekljan česen

Limeto najprej povaljamo po trdi podlagi, da spusti več soka. Preden jo prerežete na pol in iztisnete sok, nežno nastrgajte lupinico limete. Dodajte limeto in lupinico v skledo s čilijem in oljčnim oljem. Dobro premešajte, preden pokapate po solati.

Nasveti:
Če želite malo več začimb, uporabite dva čilija namesto enega.
Če pa morate zmanjšati pikantnost preliva, čiliju odstranite semena in namesto celega uporabite samo polovico.
Razmislite o tem, da ta preliv postrežete ločeno s solato, če imajo vaši gostje različne tolerance začimb.

3. KLASIČEN PRELIV IZ BALZAMIČNEGA KISA IN OLJČNEGA OLJA

Sestavine:
1 žlica balzamičnega kisa
3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja ILIADA Kalamata ZOP
Popramo po okusu
Za ta recept lahko sestavine zmešate v skledi s solato. Lahko pa jih dodate v kozarec za solatni preliv in sestavine pred serviranjem močno pretresete.

Za bolj prefinjen preliv oz. vinaigrette* po želji prelivu lahko dodate še:
1 žličko DIJON gorčice
1 žličko medu ali javorjevega sirupa
sesekljan česen

4. SADNI PRELIV IZ MALIN IN OLJČNEGA OLJA

Sestavine:
1 žlica malinovega kisa
3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja ILIADA Kalamata ZOP
Popramo po okusu
Vse sestavine dajte v kozarec ali stresalnik za solatni preliv in stresajte, dokler se dobro ne povežejo. Pokapajte po solati in dobro premešajte

Za bolj prefinjen preliv oz. vinaigrette* po želji prelivu lahko dodate še:
1 žličko DIJON gorčice
1 žličko medu ali javorjevega sirupa
sesekljan česen

*vinaigrette – klasičen francoski preliv za solate z dijon gorčico; tradicionalna francoska formula vinaigrette zahteva 1 žlico kisa na vsake 3 žlice oljčnega olja. Sodobne vinaigrete pogosto zahtevajo malo več kisa od tega, vendar je vedno odvisno od vas.