03 Dec Tradicionalna grška špinačna pita “SPANAKOPITA”
SESTAVINE
500 g svežega vlečenega testa*
1 kg špinače
3 mlade čebule – narezane
1 čebula – nasekljana
1 šopek kopra ali mete
3 stroke česna – drobno nasekljanega
200 g feta sira ROUSSAS
3 jajca
200 ml ekstra deviškega oljčnega olja ILIADA
50 g sezamovih semen
Špinačo operemo in jo v vreli osoljeni vodi na hitro pokuhamo. Kuhano špinačo odcedimo in počakamo, da se ohladi. Ohlajeno špinačo narežemo in še dodatno z rokami ožamemo.
V ponvi na segretem oljčnem olju prepražimo nasekljano čebulo in česen, dodamo špinačo in vse skupaj na hitro popražimo.
Špinačo ohladimo ter zmešamo z nasekljanim koprom ali meto, nadrobljenim feta sirom in razžvrkljanimi jajci. Nekaj jajčne zmesi prihranimo za premaz za testo.
Tradicionalno je grška špinačna pita narejena tako, da v pekač izmenično polagamo plasti testa in nadeva, končamo s testom.
Lahko jo naredimo kot zavitek, ki ga krožno položimo v okrogel pekač.
Na koncu vedno testo premažemo z razžvrkljanim jajcem in potresemo s sezamovimi semeni ali semeni črne kumine.
Lahko pa naredimo tudi trikotne zavitke
Plast vlečenega testa razrežemo navpično na 10 cm široke trakove.
Na en konec traku položimo 1 žlico nadeva. Vogal testa prepognemo čez nadev, da dobimo obliko trikotnika, nato testo prepognemo še čez sebe navzgor, kot bi zlagali zastavo, dokler ne pridemo do konca.
Trikotne zvitke položimo v pekač obložen s peki papirjem in jih premažemo z razžvrkljanim jajcem in potresemo s sezamovimi semeni.
*Čeprav je tradicionalna Spanakopita iz vlečenega testa, lahko poskusimo tudi z listnatim testom