24 Jul TURŠKA JAJČKA s STEPENO FETO in ODCEJENIM JOGURTOM
SESTAVINE
170 g ROUSSAS FETA sira ZOP
100 g FAGE TOTAL grškega odcejenga jogurta
5 žlic ekstra deviškega oljčnega olja ILIADA KALAMATA ZOP
Sol in črni poper
Nasekljan petršilj
4 jajca
Beli kis
2 žlici soljenega masla
1 čajna žlička zdrobljenih kosmičev rdeče pekoče paprike
1/2 čajne žličke mlete rdeče paprike
PRIPRAVA
Za pripravo stepene fete.v kuhinjskem robotu zmešajte feto in grški odcejeni jogurt. Mešajte, dokler zmes ni popolnoma gladka in kremasta, približno 3 minute. Dodajte ščepec popra. Stepeno feto lahko hranimo v hladilniku do 3 dni. Če kuhinjskega mešalnika nimate pr roki, preprosto nadrobite feto v jogurt.
Za pripravo jajc v v večji lonec nalijemo vodo, ki ji dodamo kis (3 žlice na liter) in pristavimo na kuhalnik. V plitko skledico previdno ubijemo jajce, vsakega v svojo skledico. Pazimo, da rumenjak ostane nepoškodovan.
Vodo, ki je tik pred vretjem, z žlico rahlo krožno premešamo, da ustvarimo vrtinec. Skodelico z jajcem približamo vodni površini in pustimo, da zdrsne v vrtinec. Vsako jajce kuhamo 3 do 4 minute, pri tem pa je pomembno, da voda v kozici komaj opazno vre. Za preizkus, ali je kuhano, ga s penovko dvignemo in nanj pritisnemo s prstom – beljak mora biti čvrst, rumenjak pa še mehak.
Poširano jajce takoj položimo v vodo. Če želimo, da bo toplo, ga položimo v vročo vodo, v nasprotnem primeru pa ga položimo v hladno vodo. Pred serviranjem ga dobro odcedimo.
Za pripravo začimbnega masla v majhni kozici raztopite maslo, 2 žlici oljčnega olja, zdrobljene kosmiče rdeče paprike in papriko v prahu.
Za serviranje razporedite stepeno feto na dno vsake posamezne servirne sklede. Dodajte jajca. Na jajca z žlico prelijemo začimbno maslo ter potresemo z nasekljanim peteršiljem.
Jajca lahko pripravimo poljubno.
Poleg fete in jogurta lahko zraven ponudite še mlado špinačo, rukolo, humus…
Uživajte!